Dictionar de termeni ezoterici

 Ocultism 

Crearea acestui substantiv ii este atribuita lui Eliphas Levi (1810 - 1875). Acesta l-a derivat din philosophia occulta, in sensul in care aceasta notiune a fost raspandita de Henricus Cornelius Agrippa de Nettesheim prin cartea sa De Occulta Philosophia (1533). Eliphas Levi desemna prin acest cuvant un ansamblu de cercetari si de practici referitoare la stiinte ca : astrologia, magia, alchimia, Cabala. Ocultism este utilizat in doua acceptiuni : a) orice practica derivata sau legata de aceste stiinte b) ca un curent aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, al carui fondator este Eliphas Levi. Termenul de Ocultism poate fi uneori sinonim cu cel de ezoterism.

 Alchimia 

Este o forma de gandire speculativa care urmarea, printre altele transformarea unor metale de baza, cum ar fi plumbul sau cuprul, in aur sau argint, si sa descopere o metoda de vindecare a bolilor si de prelungire a vietii. Numele apare in Europa Latina in sec.12, desemnand un aspect al gandirii care incearca sa descopere relatiile omului cu Cosmosul si sa le exploateze in beneficiul sau. Alchimistii folosesc simbolurile si terminologia Ordinului Hermetic, dar au atitudine solitara si manifesta acelasi interes pentru sfera materiei ca si Fii Eterului. Alchimistii pretind ca Arta a fost creata in Egipt de catre zeul Thot ( identificat uneori cu zeul grec Hermes). Printre numele celebre din istoria stiintei care au facut parte dintre ei se numara Artephius, Geber, Paracelsus, Agrippa, Contele de Saint Germain. Si se spune ca unii dintre ei ar ma fi inca printre noi ....

 Clarviziunea 

Este Arta și Puterea de a cunoaște sau de a recunoaște anumite fapte, lucruri sau principii, prin metode total diferite de cele urmărite a fi obținute, fără utilizarea organelor de simț obișnuite. Pe Pămant omul este cea mai mare minte, iar cea mai mare parte a minții este clarviziunea.

 Intuiția 

 Poate fi definită ca percepția instantanee, fără depunerea nici unui efort, a unor fapte, principii, evenimente sau  lucruri. Diferența intre Clarviziune si Intuiție este ca prima ”Vede” iar Intuiția ”Cunoaște Instantaneu”. 

  Psihometria 

 Este definită ca percepția absolută prin notarea cu atenție a primelor si a celor mai puternice impresii, care rezultă din contactul cu o persoană, o scrisoare, fotografie, sau orice alt obiect, pentru ca mai apoi să se aprecieze corectitudinea verdictului la care s-a ajuns.  

 Hermetism

Cuvânt care desemnează în mod curent : a) ezoterismul în general b) alchimia c) textele grecești de la începutul erei noastre atribuite lui Hermes Trismegistos, texte numite Hermetica. Este folosit mai des in al treilea sens, desemnând gândirea tipică a textelor Hermetica, iar adjectivul ”hermetist” poate desemna întreg ansamblul tradiției ezoterice.

Dark Verrine