Demonii altor culturi

Demonul Egiptean

” Seth este cel uscat, el reprezintă tot ceea ce poate fi ars, el este seceta. El este elementul irațional, non-gândul, el este Moartea și durerea, el este Răul” (Erman, La Religione egiziana 1908)

Probabil că primul diavol care a apărut in lume s-a născut în sudul Văii Nilului și era la origine un zeu totemic, venerat de popoarele care stăpâneau partea de câmpie a Egiptului.

 Seth a venit din deșert și, în teoligia egipteană reprezintă cele două blestemede care se temeau triburile de agricultori : seceta și furtuna. El este Zeul întunericului, al nopții inspăimîntătoare, al furtunii negre și, din această cauză dușmanul declarat al zeilor luminii Ra și Horus.

Ca o secetă și ca un vânt fierbinte, el pârjoleste culturile, ca un uragan distruge și împrăstie recoltele. La fel cum vântul și furtuna întunecă soarele, la fel el omoară lumina. Seth a condus cu multe secole înainte de Moise, și Homer, este mult mai vechi decat Satana al evreilor sau Tifon al grecilor, el este patriarhul tuturor prinților Întunericului.

Așadar, in ciuda prezenței înspăimântătoare și a rolului distructiv, Seth a fost considerat un zeu important al Egiptului.

 

Demonul Persan

Marele spirit sub numele de Ahriman, sau Agramainio, de le numele Angra - Mainyu, a avut un creator pămantean cunoscut sub numele : profetul Zarathustra. El i-a transformat pe membrii unei clase de ființe divineîntr-o groaznică legiune de demoni și punandu-l in fruntea lor pe Angra - Mainyu, creatura aducătoare de moarte, drept conducător.

El este mai violent decat diavolul crestin, luptand cu orice mijloace împotriva celor credincioși lui Ahura - Mazda până la sfârsitul timpurilor, adica timp de douăsprezece milenii acordate lumii, când un alt fiu al lui Zarathustra, Saoshyant, Salvatorul il va invinge pe Angra - Mainyu pentru totdeaunași va vesti o eră a păcii veșnice.

Dar până atunci, tenacele adversar al lui Ahura - Mazda va fi omniprezent, asemeni lui Satana, și va napusti împotriva omenirii toate ororile demonilor săi dezlănțuiti.

Demonul Indian

În India demonul este cunoscut sub denumirea de Mrtyu, si mai apoi sub numele de Mara. Este cunoscut mai presus de toate pentru tăria cu care l-a ispitit pe Buddha, in ajunul revelației sale asupra adevărului eliberator.

Pentru numele său, Mara a fost numit de fapt demonul morții, ”mr” inseamnă a muri. Mara fiind de fapt acela care omoară oamenii, ci și acela care îi stimulează să-și indeplinească plăcerile ți, mai presus de toate, cele carnale, adică perpetuarea nașterilor și astfel și a morții. Mara este in esență zeul iubirii, reprezentând impulsul plăcerilor trupesti, exercitarea și exaltarea simțurilor, stăpânirea acelor iluzii care ne umplu viața și ne conduce spre moarte. Este stăpân peste legiuni înspăimântătoare de minstri, animale sălbatice, demoni și uriași, stăpân al forțelor întunericului de pretutindeni.